Inhoudelijk

Stopvliegers
Gustav Klimt - Dame met waaier

Menopauze en Overgang

De Menopauze is je laatste menstruatie. Je weet pas dat het je laatste menstruatie was, als je daarna meer dan een jaar geen ongesteldheid meer hebt. De periode in de aanloop naar de Menopauze noemen we de Overgang. Dat is de periode waarin je menstruaties onregelmatiger gaan worden; niet meer je vaste regelmaat van ongesteldheden (bijvoorbeeld iedere 29 dagen) maar een paar dagen korter of juist langer. Die kan vrij kort zijn (b.v. 2 jaar), maar ook best lang duren (b.v. 10 jaar).

Stopvliegers

Overgangsklachten

Er zijn vrouwen die van de overgang - behalve dat hun menstruaties wat minder regelmatig zijn - weinig merken; dat zijn de echte geluksvogels. Maar ongeveer 70% van alle vrouwen ervaart helaas wel klachten. Niet iedereen heeft dezelfde soort klachten, en ook niet even erg. Die kunnen heel erg verschillen per vrouw. De klachten kunnen ontstaan aan het begin van de overgang, maar ook pas na een tijdje optreden. Ze zijn vaak in het begin het hevigst en worden na een tijdje iets milder. Hoe lang iemand klachten heeft is nooit met zekerheid te voorspellen, al lijkt het er wel op dat voor het grootste deel van de vrouwen de klachtenperiode tot aan de menopauze min of meer net zo lang is als de periode na de menopauze waarin zij nog klachten ervaren.

Klachten die vaak aan de overgang worden toegeschreven zijn:

Stopvliegers

De oorzaak van de klachten

Veel van bovengenoemde klachten zijn het gevolg van het minder-worden van de vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Die hormonen worden in de premenopauze afgegeven door de eierstokken, maar naarmate deze ouder worden, gaan ze minder vrouwelijke hormonen maken. En behalve dat die hormonen zorgden voor het regelen van de menstruele cyclus hadden ze nog een hele hoop andere goede eigenschappen die in de overgang wegvallen.

Stopvliegers

De oplossing

Als de oorzaak van de klachten een tekort aan vrouwelijke hormonen is, lijkt de oplossing simpel: geef ze gewoon vrouwelijke hormonen. Dat is dan ook vaak de visie van de reguliere geneeskunde. De overgang is echter gewoon een natuurlijke fase in het leven van een vrouw; het is geen ziekte. Bovendien hebben studies uitgewezen dat er nadelen kleven aan het gebruik van vrouwelijke hormonen in de overgang, zoals een verhoogd risico op trombose, hartaanval, beroerte, borstkanker en baarmoederkanker, met name als deze middelen langer worden gebruikt.

De conclusie is dat het verstandig is om te kijken of je de overgangsklachten op een andere (veiligere) manier kunt tackelen. Veel vrouwen in Nederland proberen dan ook deze fase door te komen zonder het slikken van hormonen en richten zich vaak op de ontelbare verschillende soorten supplementen in de drogisterijen, maar hoe zie je door al die bomen het bos nog? En zijn al die supplementen dan wel de oplossing?

Behandelplan

De oplossing is voor elke vrouw anders. De strategie die ik hanteer is om samen met jou goed in kaart te brengen welke klachten jij hebt. En welke van deze klachten staan bij jou op de voorgrond en hoe erg hinderen ze jou in je dagelijks functioneren. Natuurlijk is het belangrijk om eerst goed na te denken of al deze klachten wel zijn toe te schrijven aan de overgang, of dat er mogelijk een andere oorzaak onder ligt (b.v. een traag werkende schildklier, een depressie of een andere oorzaak) en deze eerst uit te sluiten.

Daarna maken we samen een plan van aanpak. Zo'n plan is voor iedere vrouw anders. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit meer lichamelijke beweging, een ander eetpatroon, keuze voor specifieke voedingssupplementen, adviezen voor je werk- en thuissituatie en/of aanleren van hoe je met deze klachten op een andere manier zou kunnen omgaan.

Vervolgens ga jij daar een afgesproken periode mee aan de slag, waarna je terugkomt op het spreekuur om te vertellen wat er inmiddels goed gaat en waar jij vindt dat nog verbetering nodig is. De frequentie van de bezoeken spreken we samen af. Zodra jij met het resultaat tevreden bent, kunnen we ook besluiten om de controles af te sluiten. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat we samen moeten besluiten dat alleen hormonale therapie jou verder kan helpen om je leven op een fijne manier verder te kunnen leiden.